
שמנים טובים בשבילך
הוא קיים בכל בית וכמעט בכל מתכון, הוא נקשר אצל רבים מאיתנו כאויב הדיאטות (ולא בצדק), הרגשות שלנו אליו מעורבים ואנחנו מבולבלים עם ההיצע ההולך וגדל ואיתו גם הטרנדים. אז באנו היום לעשות לכם סדר בבלגן ולתת לשמן את כבודו הראוי.
תיבול: עדיף שמן בכבישה קרה
קיימים היום סוגי שמנים רבים בכבישה קרה, מדובר על תהליך אשר שומר על איכות השמן ועל הרכיבים התזונתיים המצויים בו.
השמן העיקרי המזוהה עם המטבח הישראלי הוא כמובן שמן הזית.
איך בוחרים שמן זית איכותי?
שמן זית "כתית מעולה" בכבישה קרה עם רמת חמיצות עד 0.8. הוא מצוין לתיבול, בישול, אפיה וגם לטיגון קל. הוא מכיל חומצת שומן אולאית, נוגדי חימצון, מוריד גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, מסייע באיזון שומנים בדם, בעל השפעות אנטי דלקתיות, תומך בחילוף חומרים תקין
שמן המפ - המכיל שילוב מושלם של חומצות שומן מסוג אומגה 3, ו6, יש לו צבע ירוק כהה וטעם אגוזי, ישתלב נפלא בסלטים ובשייקים, הוא מצויין גם במריחה על העור, במקרים של עור יבש ומגורה וכחלק מטיפול בבעיות עור שונות.
שמן פשתן- עשיר באומגה 3, חומצת שומן חיונית אשר מיטיבה עם כלי הדם ומפחיתה דלקת. זרעי פשתן וצ'יה הם מקורות צמחיים נהדרים לאומגה 3 ומומלצים מאוד כחלק מתפריט מאוזן, ניתן להוסיף לסלטים, דייסת קוואקר ורטבים שונים להעשרת הטעם והערך התזונתי, מומלץ לא לחמם שמנים אלה.
טיגון: עדיף שלא
אבל אם כבר אז נעדיף טיגון קל וקצר ורצוי לבחור שמנים עם נקודת עישון גבוהה, שזו הנקודה בה השמן מתחמצן והופך למזיק.
שמן אורז- מופק מקליפות האורז, עשיר בויטמין E, בעל טעם ניטרלי, יתאים לטיגון ובישול.
שמן זרעי ענבים- מכיל ויטמין E מסייע באיזון רמות כולסטרול. טעמו ניטרלי, מתאים לטיגון ובישול.
שמן קוקוס- שמן נהדר בזכות הרכב חומצות השומן שבו, אשר אינן נוטות להתחמצן בקלות, לכן יהיה מצוין לבישול, טיגון ואפיה –כתחליף לחמאה וכתוספת טעימה לדייסת קוואקר.
שמן הקוקוס הוא ידידותי לדיאטה מכיוון שהגוף נוטה להשתמש בשומן שבו כמקור לאנרגיה והוא פחות נאגר ברקמות השומן. ואם כל זה לא מספיק, הוא מסייע למערכת החיסון, מפני שהוא מכיל חומצות שומן הפועלות נגד וירוסים, חיידקים ופטריות.
שמן שומשום- הסוג המומלץ הוא שמן שומשום בהיר המיוצר בכבישה קרה משומשום לא קלוי, הוא בעל נקודת עישון גבוהה, יתאים לבישול וטיגון. (הסוג השני, עשוי משומשום קלוי ומוכר לנו מהמטבח האסייתי).
ואיך אפשר שלא להזכיר את האגוזים והזרעים?
האגוזים, השקדים והזרעים נכללים גם הם בקבוצת השומנים, יש להם יתרונות בריאותיים רבים, הם מכילים חומצות שומן שטובות לנו, שפע של ויטמינים ומינרלים, סיבים תזונתיים ואחוזי חלבון גבוהים.
אגוזי מלך- מכילים אומגה 3, מסייעים באיזון רמות השומנים בדם, טובים לבריאות המוח וכלי הדם.
שקדים- עשירים בסידן, מחזקים את העצמות, מורידים את הכולסטרול הרע, נותנים תחושת שובע.
אגוזי ברזיל- עשירים מאוד במינרל סלניום, שהוא נוגד חמצון חשוב בגוף, נחוץ לחילוף החומרים ולמערכת החיסון. מספיק לאכול שניים ביום כדי לקבל את כל כמות הסלניום היומית שאנו צריכים.
זרעי דלעת- מכילים כמות גדולה של אבץ, הדרוש למערכת החיסון, בריאות העור, הציפורניים והשיער.
גרעיני חמניה- מקור לויטמין E, סלניום ומגנזיום.
זרעי צ'יה- מכילים אומגה 3 , נוגדי חימצון וסיבים תזונתיים
גפן בן-צור נטורופתית