אומגה 3 בהריון
מאת: גפן בן צור-נטורופתית N.D
צריכת אומגה 3 במהלך היריון משפיעה רבות על התפתחות העובר ובריאותו. אומגה 3 חיונית להתפתחות המוח ומערכת העצבים המרכזית, כמו גם להתפתחות הראייה של העובר. המלצה זו נקבעה על ידי ועדה מטעם הארגון האירופי ומצטרפת להמלצה של משרד הבריאות האמריקאי. בישראל זו עדיין אינה המלצה רווחת לתוסף הכרחי בהיריון. מה כדאי לעשות ואיזה תוסף הכי מומלץ? כל המידע בכתבה הבאה.
hamutziot.com
אומגה 3
אומגה 3 היא קבוצת חומצות שומן רב בלתי רוויות החיוניות לתפקוד תקין של הגוף. יש לקבל אותן באופן קבוע דרך התזונה או על ידי לקיחת תוסף תזונה. בתוך קבוצת אומגה 3, חומצות השומן החשובות לגופינו הן EPA ו-DHA, מקורן בעיקר בדגים, אך קיימים גם מקורות צמחיים, על כך יורחב בהמשך.
אומגה 3 –סוגי תוספים עיקריים:
דגים
רוב המחקרים הרפואיים על אומגה 3 נעשו על מקור של דגים ומצאו את עיקר היתרונות בדגים שמקורם בים הצפוני כמו- הליבוט, סלמון, טונה, מקרל, אנשובי, קוד, בקלה וסרדינים. חומצות השומן החיוניות המשמשות את הגוף הן EPA וDHA ודגים הם המקור העיקרי והעשיר ביותר. קיים חשש בקרב הציבור ממתכות כבדות המצויות כביכול בשמן דגים. טכנולוגיות היצור כיום עומדות בתקנים בינלאומיים מחמירים ומאפשרות ניקוי מהמתכות הכבדות. יש לבדוק כי המוצר שקונים אכן עומד בתקנים.
proteini.si/blagajna
קריל
מקור נוסף הוא שמן קריל. זהו יצור ימי חסר חוליות אשר מקורו במים הקפואים של אנטארקטיקה. הייחודיות שלו היא בהרכב, אשר מכיל בנוסף לEPA וDHA גם פוספוליפידים שמסייעים בספיגה ונוגד חמצון בשם אסתקסנטין, שהוא אחד מנוגדי החמצון החזקים ביותר הידועים כיום. יתרון נוסף הוא אזור המחייה, הרחוק ממקורות זיהום ומתכות כבדות.
מקור צמחי
בשנים האחרונות נערכים מחקרים גם על אומגה 3 ממקור צמחי, חומצת השומן ALA. המקורות העיקריים הם מרווה מרושתת, זרעי פשתן, זרעי צ'יה (מרווה היספנית), שמן המפ, אגוזי מלך.על מנת שהגוף יוכל להשתמש בה, היא צריכה לעבור המרה ולהפוך לDHA שזוה צורה הפעילה בגוף. ההמרה בגוף נעשית ביעילות נמוכה, 5%-10% כך שכמות החומר הפעילה מתקבל הוא קטן. הטענה התומכת בצריכת אומגה 3 ממקור צמחי נשענת על כך שדרושות לגוף כמויות קטנות וכי זמן מחצית החיים של DHA במוח הוא מעל שנתיים ולכן אין משמעות לכך שההמרה בגוף היא נמוכה. חשוב לציין שהמקורות הצמחיים אינם יציבים ונוטים להתחמצן בקלות, המקור הצמחי הטוב והיציב ביותר הוא מרווה מרושתת.
ynet.co.il/xnet
למה חשוב לצרוך אומגה 3 במהלך ההיריון
מחקרים רבים מצביעים על כך שלצריכה של אומגה 3 במהלך ההיריון יש יתרונות בריאותיים רבים עבור העובר והאם. DHA מהווה רכיב חיוני בהתפתחות המוח, מערכת העצבים המרכזית והתפתחות הראייה של העובר. דרישת העובר לאומגה 3 גדלה מהטרימסטר השני להיריון. כל עוד המוח נמצא בגדילה, כולל בתקופה שלאחר הלידה, חובה לצרוך אומגה 3 ובעיקר DHA. על כן מומלץ להמשיך את נטילת התוסף גם בתקופת ההנקה. על פי מחקרים רבים, אספקה מוגברת של DHA במהלך ההיריון וההנקה נמצאה קשורה בשיפור הקוגניציה והקשב, חדות הראיה ודפוסי שינה טובים יותר.
מחסור באומגה 3 בהריון
מחסור באומגה 3 בהריון מעלה את הסיכון לרעלת היריון, סכרת היריון, דיכאון הריוני ולידה מוקדמת. אם המחסור יהיה חמור, מערכת העצבים של העובר תבנה מחומצה ארכידונית- אומגה 6. מצב זה יעלה את הסיכון להתפתחות פסיכו-מוטורית איטית יותר ואף יגביר את הסיכון להפרעות קשב וריכוז ADHD בהמשך. התזונה במהלך ההיריון משפיעה לא רק על מהלך ההיריון ותוצאותיו אלא גם על בריאות הילד בגיל מאוחר יותר.
השפעה על הילד לטווח הארוך
השפעת נטילת תוסף של אומגה 3 אינה מסתיימת בלידה, יש לה תרומה רבה גם בטווח הארוך. נמצא שיש קשר בין רמות אומגה 3 במהלך ההיריון לבין התפתחות שכלית של ילדים בשנות הילדות המוקדמות. ילדים לאימהות אשר צרכו תוסף אומגה 3 בהריון נהנים מיתרונות התפתחותיים, בהתפתחות הקוגניטיבית, בכישורים המוטוריים ובקשר עין. כמו כן נמצא כי יש קשר בין אומגה 3 והפחתת הסיכון להפרעות קשב וריכוז.
חשיבות אומגה 3 עבור האם
בטרימסטר השני והשלישי, העובר צורך אומגה 3 בצורה מוגברת יותר ועלול להיווצר מחסור אצל האם. בקרב נשים שסבלו מדיכאון שלאחר הלידה נמצאו רמות נמוכות של אומגה 3. צריכת תוסף תזונה בקרב אימהות אלו, שיפרה באופן מובהק את מצבן. לאחר הלידה האם עדיין זקוקה לאומגה 3, על מנת לחדש את המאגרים בגופה וגם כדי להמשיך ולספק אומגה 3 לתינוק באמצעות ההנקה.