תוספי ברזל
האם מספיק לבדוק את רמת ההמוגלובין בגוף? כיצד אפשר להשלים מחסור של ברזל באמצעות תזונה? המאמר הבא מפרט מהו הברזל וחשיבותו לגוף האדם, וכיצד אפשר להשלים מחסור בברזל באמצעות תזונה ובאמצעות תוספי ברזל איכותיים.
מגזין הבריאות | כליל הטבע | פורסם 9/5/2018
מהו הברזל ומהי חשיבותו לגופנו
הברזל הוא מינרל שתפקידו להעביר את החמצן לאיברים שונים בגוף והוא מאוחסן בגוף בכבד, טחול ומח העצם. כדי לקבל תמונה מלאה על מצב הברזל בגוף נבדקים כמה מדדים בבדיקת הדם: המוגלובין (HB) הוא החלבון שנמצא בכדוריות הדם האדומות ואשר נושא את החמצן אל תאי הגוף במערכת הדם; ברזל (iron) הוא "ברזל זמין" שחיוני ליצירת ההמוגלובין ורמתו נבדקת בנסיוב; פריטין הוא חלבון תוך תאי שקושר ברזל ומשחרר אותו בכמות מבוקרת בגוף, וכמותו מלמדת על כמות הברזל המאוחסן בגוף; טרנספרין מעיד על מאגרי הברזל ויכולת הניוד שלו. על כל אחד לבצע בדיקות דם תקופתיות, כדי לוודא שמרכיבים אלה נמצאים בגוף ברמה נאותה. אם בעבר נבדקה רמת הברזל בגוף רק באמצעות בדיקת רמת ההמוגלובין, הרי שהיום מודעים לכך שהתוצאה אינה מדויקת דיה ויש לבדוק גם את רמת הפריטין כדי לוודא את מאגרי הברזל בגוף ואת רמת המדדים האחרים לעיל.
מחסור בברזל
המחסור בברזל (אנמיה) היא הפרעה תזונתית שכיחה בעולם, הרבה יותר ממה שסבורים, כאשר האוכלוסיות שרגישות במיוחד לתופעת האנמיה הם ילדים וקשישים ונשים בהיריון. הגורמים לכך הם תזונה לקויה, ספיגה לקויה, תזונה טבעונית, מחלות ממאירות, מחלות תורשתיות, מחלות של מערכת העיכול, מחלות כליה ועוד. תסמיני האנמיה הבולטים הם עייפות, נשירת שיער, שיער דליל, קוצר נשימה, ציפורנים חלשות, כאבי ראש ואף דיכאון.
מומלץ להקפיד על תזונה נכונה ולצרוך ברזל מן החי על ידי צריכת בשר אדום, עוף, דגים וכבד. צמחוניים יכולים להשלים את רמות הברזל על ידי צריכת קטניות שונות, עלי תרד, פירות יבשים ומזונות עשירים בשומן כגון טחינה, שקדים, צנוברים, בוטנים ועוד. יש לדעת ששילובי מזון מסוים מפריעים לספיגת הברזל, למשל צריכת מוצרי חלב לאחר צריכת ברזל עלולה להקשות על ספיגתו, כי החלב מתחרה עם הברזל ופוגע בספיגתו. יש אנשים שתזונה זו לא מספיק והם אף נזקקים להשלמת כלל המרכיבים באמצעות אינפוזיה או זריקות, אך רוב האוכלוסייה יכולה להשלים את רמות הברזל באמצעות תוספי ברזל שונים.
תוספי ברזל
ניתן למצוא תוספי ברזל שונים השונים זה מזה באיכות הספיגה שלהם, רמת הברזל שהם מכילים ותכולת הרכיבים הפעילים בהם. כמו כן, על כל אחד לנסות בדרך של ניסוי וטעייה איזה תוסף ברזל לא גורם לו לתופעות לוואי. תוספי ברזל רגילים עלולים לגרום לעצירות או שלשול, צואה שחורה ותופעות לוואי נוספות. משום כך מומלץ לצרוך תוספים איכותיים שמונעים תופעות אלה.
התוספים המומלצים הם: ברזל פלורויטל, תוסף שמכיל ברזל וויטמינים ואינו גורם לכאבי בטן, עצירות ותופעות לוואי נוספות. כמו כן הוא מכיל ויטמין C שמסייע בספיגת הברזל. קומפורט אלטמן הוא מוצר מעולה ובו אבקה נוחה לנטילה, שמתמוססת בקלות בפה ואף אינה מצריכה לשם כך מים. אקוסאפ הוא תוסף ברזל משולב, ללא חומרים משמרים או ממתיקים מלאכותיים, מתאים לספורטאים ונשים בהיריון ואף לתינוקות וילדים. הוא מתאים לצמחונים ולטבעונים ומורכב מפורמולת ברזל עדין מסוג ביס-גליצינאט שאינו גורם לבעיות עיכול. ביוקר מתאים לאנשים הרגישים לתוספי ברזל אנ-אורגנים וניתן לצרוך אותו כטיפות מהולות במים. את התוספים הללו מומלץ לשלב עם כלורלה יפנית או כלורופיל, כדי לעבוד סינרגטית עם הברזל ולייעל את ספיגתו.
לסיכום, למחסור בברזל יש השלכות על בריאותו של האדם ויש להקפיד על בדיקות דם תקופתיות כדי לוודא את רמת הברזל וכל מרכיביו בגוף. יש להקפיד על תזונה עשירה בברזל ולהשלים את רמת הברזל הגוף באמצעות תוספי ברזל איכותיים שלא יגרמו לתופעות לוואי.