למה כדי להוסיף אגוזים לתפריט היומי ?
אגוזים, שקדים ובוטנים הם אחד מסוגי המזון האהובים והנפוצים ביותר וכבר בימי התנ"ך ידעו על סגולתם המיוחדת. כשיעקב שלח עם בניו מנחה למצרים, הוא כלל בה גם את השקד: "מעט צרי ומעט דבש, נכאת ולוט בטנים ושקדים" (בראשית מ"ג, י"א).
מגזין הבריאות | כליל הטבע | פורסם 22/10/2018
מגוון אגוזים שומרים על מאזן חומצות שומן נכונות בגוף
האגוז הוא פרי יבש, בעל זרע יחיד. בזמן הבשלתו הקליפה הופכת קשה, וכדי לשלוף את האגוז יש לפצחו. האגוזים נבדלים זה מזה בגודלם, בעובי קליפתם וכמובן בערכים התזונתיים שלהם. האגוזים הם פריט תזונתי חשוב, שכן הם כוללים נוגדי חמצון, מינרלים וחומצות שומן. למשל, אחד הרכיבים החשובים בהם הוא אומגה 6, חומצת שומן המסייעת לחילוף חומרים יעיל ועיכול תקין. כמו כן הם כוללים ויטמינים, מינרלים ויסודות נוספים, כגון ויטמין E, מגנזיום, אבץ, אשלגן, סיבים תזונתיים ואף פיטוסטרולים היכולים לסייע לצמצם את ספיגת חלק מהכולסטרול במעי.
את האגוזים אפשר לשלב באינספור בישולים וכמובן לצרוך אותם כפרטים בודדים. אחת הדיאטות הידועות בעולם כבריאה במיוחד, התזונה הים-תיכונית, משופעת בצריכה קבועה של אגוזים ופירות יבשים.
סוגי אגוזים
אגוזי מלך – בעלי אחוז גבוה של חומצת שומן מסוג אומגה 3. מומלצים לנשים הרות ומניקות. כמו כן עשירים בזרחן ובמגנזיום. אפשר לצרוך אותם כחטיף בודד, בשילוב עם פירות יבשים לא מומתקים. כמו כן אפשר לפורר אותם בתוך גרנולה ואף להעשיר איתם לחמים ומאפים.
אגוזי פקאן – כוללים שומן חד בלתי רווי התורם לבריאות הלב. יחסית לאגוזים אחרים מכילים יותר שומן ופחות חלבון, אך עשירים בסיבים תזונתיים ובאבץ. נפלאים כתוספת לעוגות ולסלטים.
אגוזי לוז – עשירים בוויטמין E, ברזל ומגנזיום. כמו כן הם עשירים בסיבים תזונתיים ועשירים בחומצה פולית החשובה למניעת מומים בעובר ותורמת לבריאות הלב.
אגוזי ברזיל – בעלי תכולה גבוהה במיוחד של מינרל סלניום, נוגד חמצון המסייע לאיזון המערכת החיסונית בגוף. בשל תכולת הקלוריות הגבוהה מומלץ לא לצרוך מהם כמות גדולה, אלא לשלב כמה אגוזי ברזיל ביום כתוספת לדייסה או חטיף נפרד.
קשיו – מכילים יותר פחמימות ופחות שומן. עשירים במגנזיום ומסייעים במניעת התקפי לב. יש הנוהגים לצרוך את הקשיו קלויים ומומלחים, אך בהחלט ניתן לצרוך אותם טריים ולא קלויים והם טעימים מאוד. אפשר להעשיר עם קשיו כל סלט ולהפוך אותו לתבשיל טעים וחגיגי.
מוזמנים להיכנס למגזין הבריאות של כליל הטבע
שקדים – גם השקדים הם חלק ממשפחת האגוזים ולפי כמה מחקרים הם מסייעים לשפר את שריפת השומן באזור הבטן. לשקדים שימושים רבים, החל מממרח שקדיה מתקתק שיכול לשמש כממרח על לחם, ועד לתוספת בעוגות והעשרת תבשילים כמו שעועית ירוקה
מוקפצת.
בוטנים – אחד מסוגי האגוזים האהובים ביותר, אך צריכתם קלויים ומומלחים עלולה להכביד על הגוף. עדיף ואפשר לצרוך אותם לא קלויים ולא מומלחים וכך ליהנות מרמת החלבונים, הברזל והוויטמינים שהם מכילים.
למה כדאי לשים לב בצריכת אגוזים?
יש לשים לב לערך הגבוה של השומן והקלוריות שיש באגוזים ולכן אין לצרוך אותם ללא הגבלה. כמו כן יש הנוהגים לאכול אגוזים קלויים ומומלחים ולרמת המלח הגבוהה יש חסרונות, במיוחד לאנשים עם לחץ דם גבוה. נוסף על כך, הקלייה של האגוזים עלולה לפגוע בחלק
מהערכים התזונתיים שלהם ולגרום לחמצון השומן בהם, ולכן כדאי גם לצרוך אגוזים לא קלויים. כמובן שיש לשים לב לא לצרוך אגוזים שהוסיפו להם חומרים משמרים או שעווה, ויש לשים לב בעת הקנייה שהאגוזים טריים ולא מעופשים. אפשר ומומלץ לקנות אגוזים עם
הקליפה ולהסיר אותה רק לפני האכילה, וכך ליהנות מאגוז טרי ורענן.